Hotel fotózás, enteriőr fotózás


Gondoljunk csak bele, hogy az ingatlanpiaci felmérések alapján 61%-al nagyobb nézettséget lehet elérni a minőségi, átgondolt ingatlanfotókkal. Ha így hat az enteriőr az ingatlanpiacon, ahol erre már egy külön üzletág is épült, akkor milyen komoly szerepe lehet egy-egy belföldi szálloda kiválasztása során?

A Tripadvisor és a Comscore felmérései szerint a turisztikai vásárlás, azaz egy szoba, persze akár egy rendezvényterem lefoglalása is három szakaszban történik:

  • Az első szakasz az inspiráció szakasza, amikor a potenciális ügyfél felméri a kínálatot. Ilyenkor talán még nincs is egyértelmű elképzelése arról, hogy pontosan milyen helyet keres. Ez az ötletelgetés, a benyomások szakasza.

  • A második fázisban leszűkítik a kört, kiválasztanak néhány konkrét helyet. Ha ekkor nem jut elég képi információhoz, továbblép és másik lehetőséget keres.

  • Végül pedig meghozzák a végső döntést, és megtörténik a foglalás.

A kutatások szerint a jól megkomponált, átgondolt és hangulatos szállodafotók nélkülözhetetlenek az első két szakaszban.

Az egyik legnagyobb, Borostyán Ligás amerikai kutatóegyetem szálloda igazgatással foglalkozó részlege, a Cornell University School of Hotel Administration is különös figyelmet fordított a témára, a tanulmányukból pedig kiderül, miért fontosak a fényképek a szállodák számára.
Elolvashatja az erről szóló cikkünket itt:

Elolvasom

Szálloda enteriőr fotózás


Ajánlatkérés hotel fotózásraHa már tudja, hogy professzionális enteriőr fotókra, hotelfotókra van szüksége, de a részletek még nem körvonalazódtak Önben, javasoljuk, hogy gondolja át a következő szempontokat és ajánlatkérésében tüntesse fel a fő tudnivalókat az elképzeléseikről. Ezzel Ön is időt takaríthat meg, hiszen elkerüljük az utólagos kérdéseket, így gyorsabb és pontosabb ajánlatot tudunk Önnek küldeni. A következőkben felsorolunk néhány kérdést segítségül, amit érdemes átgondolni, körbejárni hotel fotózásnál.

Milyen célból készülnek a képek?

Fontos meghatározni már a felkészülés szakaszában, hogy az elkészült képekkel mi a célunk, hol fogjuk azokat felhasználni, mit szeretnénk a fotókkal üzenni. Természetesen a végeredmény egyszerre több célnak is megfelelhet, azonban fontos átgondolni, hogy a belső tereken, külső felvételeken kívül szeretnék-e megmutatni az igénybevehető szolgáltatásokat, a környéket, szeretnének-e modellekkel fotózni, életérzést átadni.

Lehet a cél az, hogy egy felújítást követően bemutassuk az új enteriőrt, fotókat készítsünk a honlapra és a szállásközvetítő oldalakra, vagy felhívjuk a figyelmet új szolgáltatásainkra és bemutassuk azokat, vagy éppen az étterem és az ételek, konferenciatermek, rendezvényhelyszínek bemutatása, kiemelése a cél.

Fontos szempont még, hogy milyen platformon fogjuk közzétenni a képeket és milyen formában, ugyanis kissé más stílusú képek hatásosak a közösségi oldalakon, mint a szállásfoglaló oldalakon vagy a szálloda honlapján. Érdemes átgondolni, hogy a következő hónapokban milyen promóciókra készülünk, ahhoz milyen képanyagra van szükségünk, hiszen ezeket is elkészíthetjük előre.


Karácsonyi enteriőr fotózás


Melyek azok a helyszínek, amikről feltétlenül szeretnének fotókat készíttetni?Érdemes listát készíteni, hogy mik azok a helyszínek, ahol mindenképpen szeretnének fotózni, melyik szobatípusokat szeretnénk bemutatni, melyikből olyan a kilátás, amit szeretnénk megmutatni a képeken. Szeretnénk-e képeket a recepcióról, lobbyról, bárról, illetve az étteremről. Van-e wellness, külső medence, kert, masszázs, vagy egyéb beltéri- és kültéri szolgáltatások, amiket szeretnénk megörökíteni. Érdemes átgondolni, hogy szeretnének-e külső felvételeket az épületről, illetve a környezetetről.

Fontos kérdés, hogy az étteremnek, az ételeknek mennyi figyelmet szánunk, csak az enteriőrt fotózzuk, vagy modellekkel az étkezés hangulatát is, akár nappal, vagy este, hangulatos fényekkel. Ha a szállodában van konferenciaterem, ha vállalnak rendezvényeket dekorációval, azt is érdemes bemutatni a lehetséges elrendezésekkel, díszítésekkel is.

A fentiek átgondolása a fotózás időpontjának és sorrendjének meghatározásához is elengedhetetlen, hiszen fontos, hogy a fotózás tervezett időpontjában szabadok legyenek a tervezett szobák, rendelkezésre álljanak a konferenciatermek, vagy az étterem, attól függően természetesen, hogy mi szerepelnek a tervezett listán. A sorrend meghatározásánál figyelembe kell venni, hogy az éttermet mikor találjuk üresen, hogy nappali, vagy esti fényeket szeretnénk, illetve ugyanezek a kérdések például a wellness és a bár fotózásánál is felmerülnek.

Szeretnének-e modellekkel fotózni?


Ahhoz, hogy a fotókkal megteremtsük az érzést, az igényt arra, hogy a vendégek felkeressék a szállodát, nagy segítségünkre lehet, ha modellekkel is készítünk képet, hiszen így valóságosabb, elképzelhetőbb lesz az élmény a szemlélőnek. Különösen hasznos a modelles fotózás a wellness szolgáltatások bemutatásánál, szaunáknál, masszázsnál és az étterem, bár fotózásánál, hiszen egy kellemes hangulatú kép, amin szemmel láthatóan jól érzi magát a vendég, sokkal csalogatóbb, mint egy kép az üres helyiségről.

Azt is érdemes átgondolni, hogy a szobatípusok bemutatásához szeretnénk-e modellek munkáját igénybevenni. Ez akkor lehet hasznos, ha kifejezetten valamilyen célcsoportnak szeretnénk értékesíteni az adott szobatípust vagy csomagot, például a családi szobáknál lehet szemléltetni, milyen jól érzi magát az egész család és mindenki megtalálja a helyét a szobában, vagy például, ha állatbarát a hotel, nagyon hatásos képeket lehet készíteni egy kutyával és a gazdikkal, akik remekül érzik magukat. Páros csomagokhoz is nagyon hangulatos képeket lehet készíteni modellekkel a szobában is, vagy a wellnessben, ahogy egy romantikus hétvége érzetét keltik a képeken.

Ha úgy döntenek, hogy szeretnének modelleket is fotókra, fontos kérdés, hogy Önök gondoskodnak a kiválasztásukról, velük való egyeztetésről, vagy ránk bízzák ezeket a feladatokat is. Mi szívesen segítünk ebben is, de minél pontosabban megfogalmazzák az igényeket, annál jobban tudunk megfelelni az elvárásoknak, hiszen hotel fotózásnál érdemes a célcsoportnak megfelelő életkorú, karakterű modelleket választani.


Modelles hotelfotózás


Szeretnének-e az enteriőr fotózás mellett ételeket fotózni?


Az egyik lehetőség az étteremfotózás során, ha a svédasztalt összességében megmutatjuk, szerepeltetjük a fotókon, vagy egy berendezett asztalnál, modellekkel készítünk képeket étkezés közben. Ez akkor nyújthat megoldást, ha az ételeket, az éttermet nem szeretnék külön kiemelni, csak mint egy, a hotel által nyújtott szolgáltatást bemutatni.

Ha szeretnének nagyobb hangsúlyt fektetni az étteremre és az ételekre, vagy az étlaphoz van szükségük fényképekre az egyes ételekről, akkor ajánlott külön ételfotózást is kérni. Az ételfotózásról bővebben olvashatnak az ételek menüpontban, vagy az alábbi gombra kattintva:

Ételfotózás


Ételfotózás svédasztal


Mikor szeretnék megvalósítani a szálloda fotózást?


Az ajánlatkérésben érdemes feltüntetni néhány Önöknek alkalmas időpontot, ha van konkrét dátum, akkor azt, ha még nincsen, akkor a hónapot, hetet, melyet további egyeztetések során le tudunk szűkíteni. Ha van rá lehetőség, a fotózást érdemes főszezonon kívülre időzíteni, illetve az időpontválasztásnál érdemes szem előtt tartani, hogy külső fotózásoknál megfelelő legyen a környezet (általában tavasztól őszig), hogy lehetséges, hogy a hotel egyes részeit nem tudják használni a vendégek néhány órán keresztül (pl. wellness, étterem, masszázs, játszószoba, stb. fotózásoknál), illetve, hogy jó, ha az Önök részéről egy képviselő végig jelen van a fotózáson, hogy a pontos elvárásoknak megfeleljünk és követni, ellenőrizni tudja, hogy az elképzeléseknek megfelelő fotók készülnek-e. Emellett, ha konferenciatermet, rendezvénytermet fotózunk, fontos, hogy ne legyen ott éppen esemény, az ételek fotózásánál pedig a chef folyamatos rendelkezésre állása is szükséges.

Ha bármilyen további kérdése lenne, vagy szeretne árajánlatot kérni akár enteriőr fotózásra, akár ételfotózásra, forduljon hozzánk bizalommal!


Kapcsolat

Hotel & Food Photography - Hotel fotózás & Ételfotózás