Ételfotózás, az ételfotók típusai

Modern világunkban az ízt, az érintést, az illatot és a hangot is megelőzi a látvány. Az első találkozás egy helyszínnel, egy étellel, egy élménnyel. Bármivel. Egy étteremmel, egy rendezvényhelyszínnel, egy hotellel.

Meghatározó.

Az első benyomás a képek által keltett benyomás. Évekkel ezelőtt a vizualitás nem kapott még alapvető szerepet egy étterem, hotel brandjében. Ma már azonban bizalmatlanságot kelt a kevés fotó, a korlátozott vizuális megjelenés, így kiemelt jelentőséggel bír az ételfotózás.

A vendég az első körös tájékozódás során már nem fog kimenni a helyszínre, mielőtt döntést hoz, például egy rendezvény, esküvő esetében. Ugyanúgy viselkedik, mint a hotelszoba foglalásakor. Az inspirációs szakaszban tájékozódik. Ha ekkor nem jut elég képi információhoz, továbblép. A második körbe került helyszíneket látogatja meg személyesen a végleges döntés előtt.

Ha vannak képek...és ha azok a képek elérték a kívánt hatást!
Hogy hogyan lehet elérni ezt a hatást egy-egy fotóval? Komoly munkával, komoly szakemberrel.

Ételfotózás Limonádék


Az ételfotók három fő típusa


Mindenki, aki népszerűsített már terméket vagy szolgáltatást, tudja, hogy kardinális szerepe van a vizuális hatásoknak, a fényképeknek egy sikeres promóció megvalósításában. Éppen ezért, az ételfotózásnál is fontos, hogy céljainkat szem előtt tartva, gondos tervezés után készítsük el a fényképeket, hogy az a célcsoportot vásárlásra ösztönözze, befolyásolja. Különösen igaz ez az olyan szolgáltatásokra, amiket szinte kivétel nélkül távolról vásárolnak meg, csak és kizárólag a látott képek alapján, ahogy teszik ezt a szállások foglalásánál vagy sok esetben az éttermek kiválasztásánál.
Az ételfotók típusainak közös jellemzője, hogy az érzelmekre, érzékszervekre hatnak, így emocionálisan befolyásolják a vásárlókat, ám nem mindegy, hogy milyen üzenetet kívánunk átadni, milyen érzést szeretnénk kelteni, mint ahogy az sem, hogy ki a célcsoport és milyen platformon próbáljuk őket elérni. A következőkben röviden bemutatjuk a promóciós ételfotók három fő funkcióját és típusát:

1. Esztétikai hatáskeltés, azaz így lesz mindig értékes kontent az instán


A képek célja, hogy a kellemes, esztétikus elemek megjelenítésével hívja fel a figyelmet az ételekre. Az étel van alapvetően a középpontban, de a teríték, elrendezés és a környezet igazodik a trendekhez. Sok esetben színekkel, fény-árnyék hatásokkal alakítjuk a kép által keltett hatást, aminek következtében az összkép lesz fontos. Ezek a típusú képek jellemzően a közösségi oldalakra készülnek, kiválóak a figyelemfelkeltésre és ahhoz, hogy mindig legyen megfelelő tartalom az instagram, facebook, vagy egyéb fiókjainkon. Egy fotózás alkalmával több havi képes tartalomnak megfelelő kép készül, így érdemes előre tervezni és elkészíteni a következő promóciókhoz, szezonális eseményekhez, ünnepekhez illő fotókat is.

Látványos cocktail ételfotózás


2. Érzelmek keltése, avagy ezért fognak minket választani


Ezeknél a képeknél a legfontosabb a „storytelling”, hogy a vásárló a képek alapján beleképzelhesse magát az adott szituációba és igény keletkezzen benne arra, hogy ő is átélje a fotókon látott élményeket. Érezze úgy, mintha ott ülne, oda tudja magát képzelni az étterembe, szállodába, érezze, hogy ő is ilyen boldogan, romantikázva a párjával fogja elfogyasztani a vacsorát, vagy ugyanabban a csodálatos kertre néző teraszon fog pezsőt inni a reggelihez, mint amit a képeken látott. Ennek érdekében, a fotókon nem csak az étel van a középpontban, hanem maga a környezet is, a megterített asztal, az étterem enteriőrje, a hangulatos fények. Kiválóan lehet tovább fokozni a hatást modelles fotózásokkal, aminek segítségével bemutathatjuk a boldog, elégedett vendégeket is.

Ételfotózás storytelling

Ételfotózás reggeli


3. Étvágygerjesztés, amikor csak az étel a fontos


Akár egy hotelről, akár egy önálló étteremről van szó, az egyes ételek kiemelése, részleteiben való megmutatása is szükséges, hiszen a vendégek számára a vendéglátás színvonala és az ínycsiklandó ételek kínálata is fontos döntési szempont lehet.

Amikor az ételfotózás célja az egyes ételek bemutatása, akkor a legtöbb esetben minél közelebbről, minél kevesebb figyelemelterelő dekorációs elemmel fényképezzük az ételeket. A megfelelő világítás beállítása, a jól komponált képek és a kiváló minőségű felvételek lehetővé teszik, hogy az ételek minden egyes részlete jól látható legyen, hogy a fogások még ínycsiklandóbbnak tűnjenek. A cél az, hogy a vendég meg akarja kóstolni az adott ételt és vásárlásra ösztönözze, így az effajta ételfotók megfelelőek az étlapokra, plakátokra, vagy szakácskönyvek illusztrálására is.

Ételfotózás étlapraHa Ön is szeretné, hogy a vendégek bizalmat szavazzanak Önnek a bemutatkozó képeik alapján, keressen minket bizalommal és kérjen árajánlatot ételfotózásra még ma!


Kapcsolat

Hotel and Food Photography - Hotel fotózás & Ételfotózás

Hotel and Food ételefotó instagram Hotel and Food enteriőr fotózás instagram Hotel and Food Photography instagram hotel fotózás instagram Hotel and Food hotel fotózás instagram étterem enteriőr fotózás