Milyen objektívet válassz ételfotózáshoz? - Hotel & Food Photography

Milyen objektívet válassz ételfotózáshoz?

Bár azt gondolhatnánk, hogy egy objektív kiválasztása pusztán technikai szempontok szerint történik, a tapasztalt fotósoknál ez koránt sincs így. Technikailag ugyanis sok objektív megfelelhet egy adott célra, de a különböző gyújtótávolságokból, perspektívákból adódó különbségek segíthetnek abban, hogy kialakítsd vagy megerősítsd a saját, egyedi stílusodat. Éppen ezért mi sem egy konkrét objektívet fogunk javasolni, ami biztosan megfelelő az ételfotózáshoz, hanem egy áttekintést szeretnénk nyújtani, hogy könnyebben eldönthesd, számodra mi az ideális. Az összehasonlíthatóság érdekében ugyanazt a témát fotóztuk be különböző objektívekkel, hogy szemléletesebbek legyenek a különbségek. Emellett meg kell említenünk, hogy egy professzionális ételfotós természetesen nem egy objektívet használ, de általában mindenkinek van egy olyan, amit a legjobban preferál és legtöbbet használ, különböző helyzetekben viszont előkerül azért a többi is.

Fix és zoom objektívek

Általánosan elmondható, hogy érdemes fix gyújtótávolságú, nagy fényerejű (f/1.4-2.8) objektíveket választani, mivel ezek általában magasabb minőséget képviselnek, jobb felbontást és kivételes élességet biztosítanak. A zoom objektívek ezzel szemben több mozgó lencsetagból állnak, emiatt lágyabb lehet a rajzolatuk és általában kisebb a fényerejük. Nagy előnyük viszont, hogy többféle gyújtótávolsággal tudunk dolgozni egy eszközzel, így kezdőknek ideális lehet, hogy ne kelljen egyszerre több objektívet vásárolni.

Teleobjektívek

Ételfotózásnál a teleobjektívek a megfelelőek, ha a témát szeretnénk jobban kiemelni, vagy kisebb témával, részletekkel szeretnénk a képet kitölteni. Ételeknél főleg a kisebb teleobjektívvel érdemes próbálkozni (105mm, 135mm), hiszen általában közel van a téma hozzánk. A telék nagy előnye, hogy nagyon szép elmosódott hátteret lehet velük előidézni a kis mélységélességi tartomány miatt.

105mm/ 105 mm macro/135mm/85mm

Ha egy ételt 45 fokos szögben szeretnénk fotózni, arra ezek az objektívek kimondottan alkalmasak, hiszen a nagyobb látószögű objektíveknél ennél a fokú döntésnél már torzítás jelentkezik. Ezzel szemben ezek az objektívek ideálisak a téma 45 fokban való fotózásához, emellett a téma éles, a háttér pedig elmosódott lesz. Az ételek közelebbi bemutatásánál lehet a legjobban kihasználni, 25-45 fok közötti szögben fotózva a témát. Ha nem macro objektívvel dolgozunk, akkor távolabb állva, 25-75 fokos szögben érdemes keresni a megfelelő beállítást. A kis mélységélességi tartomány miatt, a blende értéket nem érdemes nagyobbra nyitni 5.6-8f-nál, amivel a háttér még mindig szépen elmosódott lesz és az éles tartomány is a helyén lesz. Érdemes emellett állványról fotózni, különösen macro objektívvel, mert a kép könnyen bemozdulhat.

Macro objektívek

A hagyományos teleobjektívekhez hasonló tulajdonságokkal bírnak, de a macro objektívek előnye, hogy hogy a tárgytávolság kisebb, így közelebb állva a témához is jól lehet velük fotózni. A legkisebb részletek rögzítésére is ideálisak, de arra is megfelelőek, ha a képet kisebb elemekkel akarjuk kitölteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Normál objektívek

50mm f/1.8

Az 50-es látószögnek köszönhetően a perspektíva szinte torzításmentes, természetes hatású képet ad. Súlya könnyű, kicsi, nagy fényerős objektív, amellyel számtalan stílusú fényképet lehet készíteni. Ideális elmosódott háttér előidézéséhez a blende beállítás és a háttértől való távolság függvényében. Nagy előnye, hogy kedvező áron megvásárolható és nagyon jó ár-érték aránnyal rendelkező objektív, így kezdők számára ideális, sokrétűen használható. Különösen ideális a felülről fotózott képekhez, ahol több, kisebb témát kell szerepeltetni, pl. az étel terítékkel, italokkal együtt. Nagy fényerejének köszönhetően a rosszabb fényviszonyok között is jól használható.

 

Nagylátószögű objektívek

 

20mm/40mm

A nagylátószögű objektívek ételfotózásnál főleg a felülről történő, több elemből álló téma fotózásánál használhatóak jól, vagy amikor hangulatokat fotózunk. Az ilyen objektívek használatánál számítani kell a nagy látószög miatti torzítással is, különösen a kép széleinél és amikor közel van a téma. Ezt természetesen ki lehet használni kreatív perspektívákkal való kísérletezésre is. A mélységélességi tartománya nagy, így nem eredményez olyan elmosódott hátteret, mint a teleobjektívek, amely tulajdonság hasznos lehet, ha az a fontos, hogy minden éles legyen a képen.

 

Különleges objektívek

Tilt Shift

Nem tartozik az ételfotózás alap kellékeihez, de annak, aki szeret kísérletezni különleges látványvilág elérésével, annak ajánlott a Tilt Shift objektív, amivel többek között egyedi elmosódást idézhetünk elő.

Ezt az objektívet alapvetően a képek torzításának korrigálására hozták létre és az építészeti témájú fényképeknél rendszeresen használják az egyenes vonalak megtartásának érdekében. Máshogy, más célra használva viszont egyedi elmosódást érhetünk el és lehetővé teszi, hogy pontosan meghatározzuk a fókusz síkját ízlésünk szerint. Sőt, ennek beállításához meg a fényképezőgépet vagy a témát sem kell elmozdítanunk a helyéről, hiszen az objektív síkja a képérzékelőhöz képest változtatható. Emellett, kreatív elemekkel is bővíthetjük a fényképet, mivel különleges bokeh és egyéb fénytörési jelenségeket idézhetünk elő a használatával.

Jól jöhet ételfotózásnál, ha a teljes képet, pl. egy megterített asztalt szeretnénk a fényképen rögzíteni nagylátószöggel, de az objektív döntésével mégis nagyon kicsi mélységélességet érhetünk el. Sajnos az ilyen objektívek általában elég drágák és mivel nagyon speciális a felhasználási körük, nem lehet úgy kihasználni őket, mint a hagyományos objektíveket.

Természetesen a listánk a teljesség igénye nélkül készült, gyakorlatilag bármilyen, rendelkezésre álló objektív alkalmas lehet az ételfotózásra, a döntést a saját stílusunkhoz igazodva érdemes meghozni. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy milyen végeredményt szeretnénk elérni és azt mivel lehet elérni. Reméljük ebben hasznos kiindulási alapot nyújt a fenti, rövid összefoglalónk.

Ha érdekel az ételfotózás, ajánljuk figyelmedbe ételfotós workshopunkat, ahol még a fenti objektívek kipróbálására is lesz lehetőséged.

További információt itt találsz róla:

https://hotelandfoodphotography.com/etelfotozas-workshop

Judit - 2021.07.06 21:41

Admin
Hotel and Food ételefotó instagram Hotel and Food enteriőr fotózás instagram Hotel and Food Photography instagram hotel fotózás instagram Hotel and Food hotel fotózás instagram étterem enteriőr fotózás